> TÈCNICA blanc i negre <

Per realitzar les meves fotos en blanc i negre he anat utilitzant diferents formats, el 6x6 (Hasselblad 501CM), 6x7 (una Bronica GS1 que posteriorment he substituït per una Pentax 67II), i 4x5 polsades (una Linhof Technika). Acostumo a limitar el meu equip a dos o tres objectius, un angular, un normal i, de vegades, un tele curt.

Pentax 67 II Pentax 67 II Linhof Technika Linhof Technika Linhof Technika Hasselblad

Particularment, carregar-me amb el que considero un excés de material acostuma a limitar-me a l'hora de pensar en una imatge. M'agrada portar un fotòmetre puntual d'1º, independent de la càmera, que m'ajuda a interpretar l'escena segons el meu criteri.

Amb aquests formats utilitzo, en la majoria d'ocasions, un trípode. Aquest ha de ser prou sòlid i donar suficient estabilitat. Actualment faig servir un Manfrotto 055, amb nivell de bombolla, molt útil sobretot en fer fotos d'arquitectura, i un Benro, més lleuger i adequat per a viatges.

Tot i que el digital impera avui dia, per a les meves fotografies en blanc i negre prefereixo utilitzar pel·lícula. La que uso més habitualment és la TMAX 100, n’aprecio el gra fi, la nitidesa, la millor reciprocitat, etc. Quan preciso més sensibilitat també uso TMAX400.

Manfrotto 055 Treballant amb un Manfroto 055 i la Linhof Technika

Pel que fa referència al laboratori, crec molt important l'experimentació personal. Realment com deia A. Adams, fent una analogia amb la música, "és aquí on s'interpreta (positiu) el que s'ha escrit anteriorment (negatiu)". Quan realitzem el positivat de les nostres fotos podrem entendre les possibilitats de l'habitació fosca, amb l'experimentació personal podrem aconseguir un treball ben fet que compleixi les nostres expectatives.

He experimentat amb diversos papers per positivar, triant sempre el paper baritat per la seva major qualitat, si bé el RC és molt adequat per notes de premsa. Tot i que he anat utilitzant diferents marques, bàsicament m'he centrat en Ilford Gallery i Agfa Multigrade, tot i que lamentablement, aquest últim ja no es fabrica. L'ampliadora utilitzada és una LPL 7452 amb capçal de color.

LPL 7452 LPL 7452

Penso que s'ha de tindre cura en el fotoacabat (viratge de conservació, planxat i emmarcat) ja que dóna un valor afegit a la nostra imatge fotogràfica.

<< Tornar a la pàgina anterior